Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

El codonyer i el codony

El codonyer és un arbre de mida petita a mitjana de la família de les rosàcies. Creix en climes freds i temperats i és nadiu de la regió del Càucas, al sud-oest d'Àsia. A Espanya va arribar procedent de Grècia.
Les flors del codonyer surten a la primavera, després del brot de les fulles, i són blanques amb matisos en vermell.


Maduració i recol·lecció del codony
El codony és una fruita carnosa, de color groc i daurat brillant quan està madur, i de color verd quan està immadur. La recol·lecció dels codonys és entre finals de setembre fins al mes de desembre. En el moment de la maduració els codonys desprenen una intensa olor per ser una fruita molt aromàtica. Per collir-los es recomana fer-ho amb cura i no colpejar-los, alhora que escollir el moment més sec del dia.


Com escollir el codony i la seva conservació
El codony és una fruita que un cop collida s'arriba a conservar dos o tres mesos. Es recomana collir-los verds per acabar de madurar-los a temperatura ambient. Una forma de conservar els codonys que estiguin molt madurs consisteix a embolicar-los individualment en un paper i ficar-los al frigorífic. D'aquesta manera es conservaran tres setmanes. Es pot congelar, però és més convenient pelar-lo, tallar-lo i després afegir un raig de llimona perquè no s'oxidi.


Usos a la cuina del codony
El codony té una textura aspra i un sabor àcid, i per això no es pot consumir al natural. La varietat de preparacions d'aquesta fruita és deguda al seu aroma, i es fa servir per fer el popular dolç de codony, producte de coure la polpa amb sucre a parts iguals. Aquesta preparació té origen a la gastronomia sefardí i és habitual consumir-ho amb formatge.
Són també habituals les melmelades, confitures, compotes i gelees.


El codonyat es fa servir per acompanyar formatges, plats de carn, peix, amanides, i en rebosteria per fer pastissos i dolços. Un producte típic és l'allioli de codony, creat originalment per aprofitar la producció de la fruita que s'adaptava bé a les temperatures fredes de les muntanyes.

 

El codony (Cydonia oblonga)