El nespler i la nespla
Descripció botànica
És originària de l'Europa sud-oriental i es troba conreat i subespontani a l'Europa central i occidental.
Arbre de fins a 6 metres d'alçària, caducifoli. Fulles lanceolades més o menys piloses enteres o serrades. Flors blanques i solitàries. El fruit, en pom, de color marró, té la forma d'una pera petita més o menys arrodonida. Les seves flors blanques fan molt bona flaire.
Conreu
Es tracta d'un fruiter secundari que actualment no es conrea ni es fa en plantacions. Resta, normalment, com a exemplar adult o vell al costat de les cases de pagès i de vegades subespontani. Es tracta d'un arbre rústec i resistent a la majoria de les malalties i que no ha estat objecte de gaire millora genètica.
Fruits
El fruit, anomenat nespla, és de color taronja i es pot menjar cap al novembre i desembre. És dolç quan és madur i lleugerament àcid quan no està al punt.
És un fruit que ha caigut en desús a causa de l'aparició del nesprer japonès, però que era habitual a les cases de pagès. Antigament, les nesples es collien a la tardor, amb el fruit madur, però sense ser encara comestible, i es posaven a sobre de palla, que, a la vegada, estava escampada a sobre d'un canyís. Quan les nesples eren molt madures, quasi passades, era quan es consumien. Tenen un notable poder guaridor de les diarrees comunes.
Curiositats
Hi ha una dita que diu que «amb temps i palla maduren les nesples» i significa que cal deixar passar temps perquè les coses arribin a ser allò que es pretén; que cal ser pacient i no desesperar.
Fruita d'hivern oblidada
La nespla és una fruita oblidada i està desapareixent dels nostres paisatges agraris i de les nostres taules. Hem de vetllar pels nostres arbres antics, per la diversitat i per tradició.
La Nespla (Mespilus germànica)