Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

El nesprer i la nespra

Fruita de llavor, de forma ovoidal. Té un color ataronjat o groguenc. La pell és brillant, compacta i forta, però es desprèn amb facilitat en ser estirada des del peduncle. Té una carn molt gustosa. La nespra conté de 2 a 4 llavors grosses de color marró brillant que poden arribar a ocupar el 45% del volum del fruit.


Família
Rosàcies.


Història
El nesprer és originari dels boscos oberts i humits del sud-est d'Europa, encara que també s'ha cultivat des de molt antic al llarg de tot el continent europeu, sobretot el Caucas, pels seus fruits i pel seu valor ornamental.
La nespra va ser introduïda a Espanya per marins mercants fa més de dos mil anys i es va estendre per tot el Llevant i Sud-est de la península Ibèrica. Es cultiva principalment a la Xina, Japó, Índia, Pakistan, Madagascar, països mediterranis (Turquia, Itàlia, Grècia, Israel, Espanya), els Estats Units, Brasil i Veneçuela. A Espanya, les zones de major producció són Alacant, Màlaga, València, Granada, Castelló.


Propietats i beneficis
Els sucres, fructosa i glucosa són les substàncies més abundants després de l'aigua, i li proporcionen una moderada aportació calòrica i el seu particular sabor dolç. En general, el contingut vitamínic és força baix, i destaca, encara que en quantitats molt discretes, la provitamina A o beta carotè i la tiamina. Pel que fa a minerals, la nespra aporta quantitats apreciables de magnesi i calci, si bé, el mineral més abundant és el potassi. Destaca per la seva riquesa en fibra, pectina principalment, així com tanins, substàncies d'acció astringent i nombroses substàncies aromàtiques com els àcids orgànics (cítric, tartàric i màlic) abundants en la seva polpa, dels quals depenen diverses propietats que se li atribueixen.
El benefici més destacable de la nespra és el seu efecte antidiarreic i diürètic. La nespra destaca pel seu contingut en pectina, un tipus de fibra soluble, que té efectes benèfics en cas de diarrea, ja que fa més lent el trànsit intestinal, en retenir aigua. A això s'uneix la riquesa en tanins amb propietats astringents i antiinflamatòries. Els tanins s'assequen i desinflamen la mucosa intestinal de manera que el consum de nespres madures resulta eficaç en el tractament de la diarrea.
L'àcid cítric i el màlic tenen acció desinfectant i alcalinitzen l'orina. El cítric, a més, potencia l'acció de la vitamina C.
Les varietats de nespres amb la polpa de color més pronunciat són font gens menyspreable de beta carotè, substància amb propietats antioxidants, per la qual cosa el consum d'aquestes varietats contribueix a reduir el risc de malalties degeneratives, cardiovasculars i fins i tot del càncer. La beta carotè es transforma en vitamina A en el nostre organisme tal com aquest ho necessita. Aquesta vitamina és essencial per a la visió, el bon estat de la pell, el cabell, les mucoses, els ossos i per al bon funcionament del sistema immunològic, a més de tenir propietats antioxidants. El potassi és un mineral necessari per a la transmissió i generació de l'impuls nerviós i per a l'activitat muscular normal, intervé en l'equilibri d'aigua dins i fora de la cèl·lula.


Formes de consum
La nespra és una fruita consumida en general fresca, i per això ha d'estar completament madura, ja que en cas contrari resulta àcida i indigesta. La forma de pelar aquesta fruita és molt senzilla: es tira del peduncle cap avall per tal d'enlairar la pell, i tot seguit es separa la resta de la pell com si es tractés d'un plàtan. Donada la seva riquesa en pectina és una fruita molt apropiada per a l'elaboració d'excel·lents gelees, compotes, melmelades i confitures, encara que el seu consum d'aquesta manera no està molt estès.
També es pot utilitzar per a fer sidra i licors.

 

 Nesprer Japones

 

 

Nespra 

(Eryobotria japonica)