350 professionals participen dijous a la Jornada Tècnica de Boví de Carn d’Alcarràs
25/10/2022
El Centre Cultural Lo Casino d’Alcarràs acull aquest dijous, 27 d’octubre, l’edició número 24 de la Jornada Tècnica de Boví de Carn amb la participació de 350 ramaders i productors d’aquest sector professional. “Al municipi hi ha 77.000 caps de bestiar i tenim la sort que s’està produint un relleu generacional, les persones joves es volen dedicar a la ramaderia”, apunta l’alcalde Jordi Janés, qui posa en valor “la producció ramadera com a motor econòmic i generador de llocs de feina al nostre poble”.
La diada l’organitza l’Associació de Ramaders de Boví de Carn d’Alcarràs (ARB) en col·laboració amb el consistori i no tindrà una temàtica específica sobre la Política Agrària Comú (PAC) 2023-2027, com és habitual en aquesta trobada, sinó que es parlarà sobre ‘Professionalització versus les polítiques econòmiques i socials’. La jornada començarà a les 8:30 hores amb la recepció de les persones participants i la primera ponència, a les 9:20 hores, anirà a càrrec de Gonzalo Bernardos, analista, consultor i professor d’Economia de la Universitat de Barcelona qui farà una anàlisi socioeconòmica global i parlarà de la ‘Importància del sector primari’.
A les 10:25 hores està prevista una xerrada per part de l’Organització Interprofessional Agrària de Boví de Carn sobre ‘La importància del sector boví de carn i el paper de Provacuno’ i, en acabar es farà una pausa-cafè. La sessió es reprendrà a les 11:45 hores amb la conferència ‘La teranyina tecnicoeconòmica i el sector; perspectives’ que oferirà Carles Buxadé, professor emèrit de la Universitat Politècnica de Madrid i docent de la Universitat Alfonso X El Sabio.
Afectació de les noves ajudes de la PAC
Prop de les 13 hores, el programa de la jornada preveu una ponència de Matilde Moro Valentín, gerent d’Asoprovac Nacional (Associació de Productors de Boví de Carn), qui parlarà sobre ‘La situació del sector, dades, exportacions i mercant nacional i com afectarà el nou sistema d’ajudes de la PAC’. En finalitzar aquesta conferència, s’obrirà un torn de paraula per al públic assistent.
Per als organitzadors, el panorama actual “cal treballar la viabilitat de les empreses, ja que ens trobem la primera dificultat amb l’increment dels costos de producció: cereals, carburants i energia, que són els inputs bàsics. A això cal sumar-hi la pressió normativa: dejeccions, benestar, reducció dels antibiòtics i els plans sanitaris pertinents i pràcticament l’obligatorietat de serveis veterinaris a l’explotació, i hi afegim la reforma de la Llei de la Cadena Alimentària, la Llei de Benestar en el Transport i el Pacte Verd Europeu (nova DEI) que pretén incloure moltes explotacions en la normativa de prevenció i control d’emissions contaminants”. Per tot això, la jornada pretén ser “un dia per rebre informació, debatre, intercanviar impressions i degustar la carn de vedella”