Alcaldes i organitzacions agràries demanen la implicació de tota la ciutadania per salvar la fruita dolça
12/02/2020
“Estem a 48 hores d’una manifestació que esperem sigui històrica. La renda pagesa baixa any rere any i tot el model està en perill. Les explotacions agràries familiars han fet créixer els nostres pobles i són la base de l’economia des de fa 50 anys i ara, tot està trontollant. Els alcaldes patim pel futur dels nostres pobles i, d’aquí aquesta unitat que avui veiem. Aquest divendres, tots els sectors dels nostres pobles –comerços, tallers, gestories i d’altres empreses de serveis- ens han de fer costat. Tota la societat civil de les Terres de Lleida ha d’estar amb nosaltres. Ara ja no toquen colors polítics, perquè això va de persones”, ha explicat l’alcalde d’Alcarràs, Manel Ezquerra, en roda de premsa aquest dimarts 12 a l’Ajuntament d’Alcarràs.
La manifestació programada aquest divendres és la resposta a una crisi que Pere Roqué, president d’Asaja a Lleida, és de fet “la liquidació del món rural si no es canvien les estructures, perquè el model” i s’espera sigui “la manifestació agrària que aglutinarà més gent a tot l’estat”. Estan previstes cinc columnes de tractors que entraran a Lleida per vials com la N-230, la carretera de Corbins o la carretera d’Albesa i l’autopista per tal d’omplir de vehicles agrícoles els tres eixos principals (Avgda. de Madrid, Avgda. Francesc Macià i Pont Vell) que porten a la plaça de Sant Joan, el punt on està previst que es concentrin tots els manifestants. “Esperem donar a entendre quina és la magnitud del problema. Tots hem cedit per arribar fins aquí i, com ha dit l’alcalde d’Alcarràs; això va de persones, no d’organitzacions ni ajuntaments. El comerç local, tot el teixit rural; s’ha d’implicar. Convocaré als regidors de l’ajuntament de Lleida i el seu alcalde a que ens acompanyin i faig també una crida als comerciants del carrer Major de Lleida. Si la pagesia no funciona, el comerç tampoc ho farà enlloc. A tota la vall de l’Ebre hi ha en risc 50.000 llocs de treball”, ha indicat Pere Roqué aquest dimarts a Alcarràs.
A la manifestació d’aquest divendres dia 14 de febrer, segons ha detallat Osvald Esteve, de JARC-COAG, participaran també agricultors aragonesos, un fet que, considera, evidencia la importància de la unitat aconseguida. “Fan falta mesures immediates en forma d’ajuts financers, perquè molts no arribaran fins el juny. També s’han de bonificar impostos com l’IBI o els mòduls de l’IRPF i les taxes de la Seguretat Social”. La situació, conclou, demana solucions urgents. “Ens juguem també la sobirania alimentària, si ens fem forts podrem lluitar cara al futur”. Avui; i així ho ha destacat Jordi Vidal, president de la Plataforma en Defensa de la Fruita; el sector està dins d’una situació gravíssima i, per redreçar-la, cal que tothom prengui consciència: “El veritable futur és apostar per la nostra fruita. Els pagesos són els qui tenim cura del territori i, sense nosaltres, tothom sortirà perdent. No potser que els pagesos paguem els plats trencats de la cadena alimentària”, assenyala. Des d'Afrucat; el seu president, Francesc Torres, ha destacat també el valor de la mobilització de divendres i la magnitud de la crisi de preus que viu el sector.
Tres mesos de treball
La manifestació d’aquest divendres arriba desprès d’una sèrie de trobades; coordinades per l’alcalde d’Alcarràs, Manel Ezquerra; a les quals els alcaldes de la fruita dolça han informat els diferents representants polítics de la greu situació econòmica dins la qual viuen les explotacions del sector i han plantejat la necessitat de que les administracions activi mesures extraordinàries de finançament, autoritzi els diferents estats per adoptar mesures especials com ara Plans d’Arrencada d’arbres o retirades de producte i, també, disposi tot allò necessari per enrobustir i millorar els controls als quals se sotmeten actualment els productes agrícoles de països tercers tot exigint als responsables d’aquests estats “reciprocitat” pel que fa a sistemes de producció, regulació del medi ambient i condicions laborals si pretenen continuar exportant les seves produccions a països membres de la UE. Les trobades continuaran la setmana vinent, donat que el dia 18 està prevista la visita de la consellera d’Agricultura Teresa Jordà i arribaran fins el Congrés de los Diputats, on es vol realitzar una compareixença similar a la que es va fer fa uns dies davant la Comissió d’Agricultura del Parlament de Catalunya.
Els alcaldes i els representants del sector consideren també que els ajuts de la Política Agrària Comuna (PAC) “haurien d’estar destinats a agricultors professionals” i han de beneficiar també els productors de fruita. A banda, sol·liciten també una “reforma” de l’actual sistema de gestió i prevenció de situacions de crisi per “garantir” la seva autonomia, suficiència i universalitat. La Llei de Cadena Alimentària, que ha de servir per assegurar els pagaments a productors de mercaderies peribles en menys de trenta dies i per definir les pràctiques comercials deslleials. “Vam començar fa 96 dies sis persones i hem arribat fins aquí. És tot un orgull”, explica Pere Roqué.