Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Alcarràs demana suport tècnic a Acció Climàtica per retirar els 25 nius de cigonya del campanar de l’església

L’alcalde, Jordi Janés, es reuneix amb el director d’Acció Climàtica a Lleida, Ferran de Noguera, i sol·licita de nou el soterrament de les línies d’evacuació dels parcs solars per camins municipals

26/10/2022

Alcarràs demana suport tècnic a Acció Climàtica per retirar els 25 nius de cigonya del campanar de l’església
A l'església d'Alcarràs hi ha 25 nius de cigonyes.

L’alcalde d’Alcarràs, Jordi Janés, ha demanat aquest dimecres l’ajuda tècnica dels serveis d’Acció Climàtica “per gestionar la retirada dels 25 nius de cigonya que tenim al campanar de l’església i que produeixen problemes estructurals a l’edifici i generen brutor, tant a l’interior de l’immoble com al seu entorn”. Janés ha fet aquesta petició en el marc d’una reunió que ha mantingut amb el director dels serveis territorials d’Acció Climàtica, Ferran de Noguera, a qui, d’altra banda, ha tornat a sol·licitar “el soterrament de les línies d’evacuació dels parcs solars per camins municipals, una petició que ja vam fer al mes de març”.

 

Al campanar de l’església d’Alcarràs hi ha en l’actualitat 25 nius de cigonyes, “cada niu pesa mil quilos, generen filtracions d’aigua a l’edifici, cauen rames i produeixen, a més a més, problemes en l’estructura de l’immoble”, explica l’alcalde. L’Ajuntament fa cada any neteges preventives i de manteniment, perquè els nius també generen brutor a l’entorn i a l’interior de l’església, però “ara demanem el suport tècnic del departament d’Acció Climàtica amb l’objectiu de netejar i retirar aquests nius abans de l’inici de l’època de nidificació d’aquestes aus, que és de febrer a juliol”, ha explicat Janés.

 

Durant la reunió que el primer edil d’Alcarràs ha mantingut amb Ferran de Noguera, Janés ha aprofitat la trobada per tornar a demanar al representant territorial d’Acció Climàtica a Lleida el soterrament de les línies d’evacuació dels projectes fotovoltaics que hi ha al municipi per camins rurals, “una petició que ja vam fer fa vuit mesos i que hem reiterat directament Ferran de Noguera, ja que “la capital del Segrià i Alcarràs han de tenir el mateix tractament davant d’Acció Climàtica, sense favoritismes, i que si les línies d’evacuació es poden soterrar en part a Lleida, també es pot fer a la capital del Baix Segre”.

 

Afectacions i compensacions a particulars

 

Jordi Janés ha recordat que “es calcula que caldria utilitzar com a mínim un 10% dels 240 quilòmetres de camins de la xarxa municipal per soterrar les línies d’evacuació. D’aquesta manera, s’eliminarien les afectacions a particulars”. En qualsevol cas, l’alcalde d’Alcarràs, també ha traslladat al director dels serveis territorials d’Acció Climàtica que “s’incrementin les compensacions a les persones propietàries afectades per aquests projectes”.

 

D’altra banda, l’alcalde, Jordi Janés, ha confirmat amb de Noguera el protocol a seguir per demanar les autoritzacions de les cremes de restes agrícoles, una activitat que ha estat prohibida durant uns mesos per una llei estatal, però que “gràcies a les pressions principalment del sector agrícola, a principis d’octubre es va derogar la prohibició i ja es poden fer les cremes, això sí, prèvia autorització”.

 

En aquest sentit, l’alcalde d’Alcarràs ha explicat que les persones que vulguin fer una crema ho han de sol·licitar a través del web de la Generalitat, en l’apartat de “Tràmits” on hi diu “autorització per a la realització d’activitats amb risc d’incendi forestal, cremes de restes vegetals per motius fitosanitaris o per prevenció d’incendis i comunicació de focs d’esbarjo, un enllaç que publicarem a les xarxes socials de l’Ajuntament per tal de facilitar-hi l’accés”, ha conclòs Janés.