Alcarràs i la resta de municipis adscrits al projecte Biovalor concretaran aquest 2022 la seva aposta per la bioeconomia circular sostenible amb un Pla d’Acció
10/02/2022
La redacció d’aquest Pla d’Acció és, explica l’alcalde d’Alcarràs, Jordi Janés, la segona fase d’una iniciativa que té com a objectiu aconseguir en els municipis implicats “una transformació del model econòmic encaminada a deixar de banda els processos de producció lineals, fonamentats en l’explotació de recursos fòssils i substituir-los per processos circulars, fonamentats en l’explotació de recursos orgànics”. Aquesta nova manera de fer, destaca Janés, “és el que els experts en la matèria denominen bioeconomia circular sostenible i estem convençuts que és el futur del nostre territori”.
Un projecte amb diferents etapes
Dins de la primera fase del projecte Biovalor, la qual s’ha executat durant el 2021, s’han analitzat els diferents recursos naturals disponibles en el territori dels municipis implicats per, recorda Janés, “quantificar-los i valoritzar-los” amb la voluntat de plantejar “diferents models de negoci que sorgirien de l’adequada gestió d’aquests recursos”. Igualment, durant aquest 2021, una delegació de representants dels municipis implicats ha visitat els Països Baixos per conèixer experiències similars i entendre de quina manera els recursos del territori es poden explotar de manera sostenible per generar encara més riquesa i ocupació: “aquest viatge ens ha obert els ulls encara més. Al Segrià disposem d’un important volum de biomassa i de dejeccions ramaderes que es poden, i allà als Països Baixos ho hem vist, utilitzar per desenvolupar diferents productes amb molta demanda mitjançant instal·lacions com plantes de compostatge o biorefineries. Al nostre territori tenim ja exemples, com ara la planta de compostatge d’Alcarràs Bioproductors SAT, que ens mostren quin és el camí. Matèries que, fins ara i per desconeixement, es rebutjaven, poden servir per produir compost ecològic de qualitat i, fins i tot, cel·luloses, sucres, fertilitzants, biocombustibles i plàstics. Les possibilitats existeixen i són gairebé infinites. Ara, amb el Pla d’Acció que redactarem enguany, hem de concretar-les”, apunta el primer edil alcarrassí.
El Bio-HubLab es licitarà enguany
Una peça clau per avançar pel camí de la diversificació econòmica sostenible ha de ser el Bio-HubLab, un equipament d’avantguarda previst al municipi d’Alcarràs, pressupostat en més de mig milió d’euros i dissenyat per impulsar noves cadenes de valor i models de negoci de base innovadora dins de l’àmbit de la producció i consum de biomaterials, biocarburants i bioenergia. L’equipament, segons les previsions, es finançarà amb aportacions dels fons FEDER (50%), de la Diputació de Lleida (25%) i de l’Ajuntament d’Alcarràs (25% restant). L’alcalde d’Alcarràs, Jordi Janés, destaca el valor d’aquest projecte com a eina fonamental per “garantir el lideratge d’Alcarràs” dins del procés de canvi cap a l’economia verda. La intenció del consistori és licitar les obres durant aquesta primavera: “així és. Ara mateix, estem enllestint el plec i farem possible l’equipament mitjançant la renovació d’equipaments municipals preexistents. En total, el pressupost amb el qual es treballa arriba fins als 502.401,10 euros i, d’ells, l’Ajuntament d’Alcarràs aporta una quarta part”. La ubicació escollida per l’equipament són les Escoles de Baix, situades al bell mig de la vila en una ubicació cèntrica i ben comunicada que permetrà, apunta Janés, posar en valor un equipament emblemàtic pels alcarrassins i alcarrassines: “des d’una antiga escola, generarem el coneixement que ens ha de permetre, dins d’un context de revolució productiva verda, mantenir i refermar la nostra condició de locomotora econòmica al territori si parlem del sector agroalimentari”, explica l’alcalde.