Alcarràs i Torres de Segre, units per defensar el model d’escola catalana
09/02/2022
La mesura; explica l’alcalde d’Alcarras, Jordi Janés, arriba com a resposta davant dels darrers atacs al model d’escola catalana i vol ser un crit unànime per explicitar la voluntat “del territori i el compromís de les persones que hi viuen en favor de la cultura i la llengua del país i d’una manera d’educar que, fonamentada en la immersió lingüística i amb el català com a eina, s’ha confirmat, i així ho demostren els diferents informes PISA, com a exitosa i integradora”.
La darrera sentència judicial; que planteja l’obligatorietat d’impartir una quarta part de la docència en altre idioma, ha estat la gota que ha fet vessar el got, assenyala el regidor d’Ensenyament de l’Ajuntament d’Alcarràs, Gerard Companys: “en acabar el període obligatori d’escolarització, tot l’alumnat domina les dues llengües oficials de l’Estat i també utilitza l’anglès amb eficàcia. Parlar de percentatges, i fer-ho a més a més des d’instàncies alienes a l’escola, no té sentit. Qui ha de decidir com es fan les coses a les nostres escoles són els docents, perquè són elles i ells qui coneixen millor les necessitats de l’alumnat i de les famílies. L’escola està per unir, no per separar i, per això, fa molts anys que aquí es va optar per un model d’escola arrelat al territori, compromès amb la cultura i la llengua del país, respectuós amb la diferència i a l’avantguarda de les tendències educatives d’arreu del món. Els jutges, amb tot el respecte, no haurien d’actuar com ho fan”, explica el regidor.
Pancartes als centres educatius
Des d’aquesta segona setmana de febrer, les escoles Parc del Saladar i Comtes de Torregrossa d’Alcarràs, l’escola Carrassumada de Torres de Segre, l’escola bressol municipal d’Alcarràs (EBMA), la Llar d’Infants Municipal Carrassumada de Torres de Segre i l’Institut d’Alcarràs llueixen pancartes que, amb un disseny amable i proper, reivindiquen la necessitat de garantir que les escoles del país han de continuar sent eina d’unió entre persones i de foment de la llengua i la cultura catalanes. La intenció dels consistoris d’Alcarràs i Torres de Segre és mantenir-les durant tot el curs i, si s’escau, fins que es confirmi el ple respecte per part d’administracions alienes al model s’escola català. “A Alcarràs i a Torres de Segre, i així ho demostra el Pla Educatiu d’Entorn, compartim molt i molt pel que fa a l’educació de les nostres filles i fills. De fet, l’alumnat que inicia la seva educació a l’EBMA i a la llar d’infants Carrassumada i que, després, el continua als diferents centres de Primària de totes dues poblacions, el completa a l’Institut d’Alcarràs. Som pobles que, secularment, hem estat sempre units i, ara, tornem a explicitar aquesta unió en favor de quelcom tan important com la nostra llengua, la nostra escola i les nostres nenes i nens. Penjarem una i mil pancartes si cal per defensar allò que és nostre. I l’escola i el català són un patrimoni de tothom que no ens podem deixar perdre”, explica l’alcalde d’Alcarràs, Jordi Janés. Al seu torn, Joan Carles Miró, l’alcalde de Torres de Segre, també reivindica el model d’escola catalana: “a Catalunya, ens ha costat molt arribar fins aquí i ara, amb el teòric Govern progressista de l’Estat espanyol, hem fet un gran pas enrere. Més que mai, cal que defensem la nostra llengua i vetllem perquè el català segueixi ben viu al territori i, sobretot, en l’educació”.