Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Alcarràs posa en marxa una campanya de sensibilització per a conscienciar sobre el potencial de la bioeconomia

El consistori inicia la difusió d’un vídeo animat i tres podcast que expliquen “la importància estratègica de l’economia circular i sostenible’, afirma l’alcalde, Jordi Janés

01/02/2023

Alcarràs posa en marxa una campanya de sensibilització per a conscienciar sobre el potencial de la bioeconomia
Foto de grup de les persones que han participat en la creació de la campanya de la bioeconomia a Alcarràs

 

'Alcarràs', la pel·lícula de Carla Simon, que ha catapultat la capital del Baix Segre a la gran pantalla, s’ha convertit en el fil conductor del pla de sensibilització sobre la importància de la bioeconomia per al futur de les terres de Lleida i particularment d’Alcarràs. Amb el títol ‘Alcarràs, per un futur de pel·lícula’, el consistori impulsa una campanya que té per objectiu “explicar a la població la importància estratègica de l’economia circular i sostenible per diversificar l’economia, fixar el talent i arrelar la població”, ha explicat aquest dimecres l’alcalde, Jordi Janés.

 

La plaça on s’ubica, les parets de les antigues Escoles Velles es convertiran en una gran galeria d’art a l’aire lliure destinada a divulgar els principals conceptes relacionats amb la bioeconomia. Una de les accions serà una intervenció mural que anirà a càrrec de l’estudi Cactus Soup, que aviat hi iniciarà la intervenció. Segons ha explicat l’alcalde, “aquest nou futur que estem escrivint entre tots ha de ser una pel·lícula en la que totes i tots siguem els protagonistes”.

 

Una altra de les accions previstes és l’emissió d’una sèrie de vídeo-podcasts a càrrec de la companyia Inhabitants, que explica de forma teatralitzada què és la bioeconomia per tal de sensibilitzar la població de la seva importància. L’acció que narren els vídeo-podcasts està localitzada a Alcarràs i explica com en un futur aquest territori és un referent a Europa gràcies a la transformació que es va dur a terme fa anys. Els personatges del podcast tenen diferents edats per tal de fer arribar amb un llenguatge planer tots els conceptes més habituals en bioeconomia a la gran majoria de la població.

 

Tallers i sessions formatives

Tallers per a les escoles i sessions informatives per a col·lectius de la localitat que s’aniran organitzant per sectors, ajudaran a introduir el concepte clau de la transformació econòmica del territori.

 

També es preveu una jornada de portes obertes al BioHubLab, que s’està construint a les Escoles Velles, que serà  la primera acceleradora d’empreses de bioeconomia circular de Catalunya, amb un joc participatiu amb materials reciclats per explicar conceptes clau als nens i nenes i les famílies.

 

Pioners a Catalunya en convertir el residu en una oportunitat

Alcarràs és el municipi amb més explotacions ramaderes de Catalunya i la localitat catalana amb més caps de boví -uns 40.000, més unes 500 vaques en 2 granges de llet- i està convertint el que fins ara era un problema, els residus de l’agricultura i la ramaderia, en una oportunitat de negoci.

 

A banda del BioHubLab, Alcarràs també acull una iniciativa pionera a través de la qual 150 famílies ramaderes s’han unit i han creat la SAT Alcarràs Bioproductors, com a mitjà per impulsar la valorització conjunta de les dejeccions ramaderes i altres excedents de la producció agrícola, ramadera i forestal. Avui dia, Alcarràs Bioproductors produeix i comercialitza compost orgànic de primera qualitat a través d’una planta que incorpora les millors tecnologies disponibles per valoritzar les dejeccions ramaderes i biomassa agrícola, però a la vegada estan diversificant el seu model de negoci cap a la producció de bioenergia, entre d’altres. 

 

Punta de llança de la transformació de les Terres de Lleida, Pirineu i Aran

L’acceleradora d’empreses, el BioHubLab, forma part del projecte tractor BioHabCat, una finestreta única per al desenvolupament efectiu de la bioeconomia a Catalunya, que contempla fins a tretze línies d’actuació, entre les quals, el foment de l’emprenedoria, que es vehicula a través de l’acceleradora ubicada a Alcarràs.

 

El BioHabCat és un dels 8 projectes tractor que opten a ajuts europeus en el marc del Projecte Estratègic per a la transformació econòmica de les Terres de Lleida, Pirineu i Aran. Els vuit projectes, que aspiren a obtenir fons europeus Next Generation, volen transformar l’actual economia de la demarcació en un model competitiu i sostenible d’economia verda, circular i altament digitalitzada. Aquests projectes suposaran una inversió de 500 milions d’euros i la creació de 6.000 llocs de treball fins a l’any 2026 a les Terres de Lleida, Pirineu i Aran.

 

La bioeconomia circular, una gran oportunitat per les Terres de Lleida, Pirineu i Aran

La necessitat de transformar-se afecta, d’una manera o d’una altra, tots els sectors. És necessària una transformació, a escala global, del model econòmic actual basat en recursos d’origen fòssil i en processos lineals cap a un model centrat en recursos orgànics, renovables i processos circulars.

 

La bioeconomia circular se centra en la valorització sostenible i eficient dels recursos biològics renovables locals (plantes, microorganismes i biomassa derivada, inclosos els residus i subproductes orgànics) en cadenes de producció integrades i de múltiples produccions en cascada (biorefineries) que permeten subministrar no només aliments, sinó també materials, productes i energia.

 

Això suposa una gran oportunitat per a la demarcació de Lleida, ja que permet valoritzar tot el seu potencial més enllà de la producció agroalimentària per proveir de béns, serveis i energia en aquest nou model.

 

 

Diversificar l’economia rural i generar ocupació

La transició verda impulsada per Europa requereix desenvolupar noves maneres de produir i consumir. El desenvolupament de la bioeconomia circular en l’àmbit local permetrà no només contribuir a l’assoliment dels ambiciosos objectius europeus, sinó que representa una oportunitat per diversificar l’economia rural i crear connexions amb altres sectors, més enllà de l’alimentari, que necessiten substituir progressivament materials o recursos d’origen fòssil per d’altres d’origen orgànic i renovables. És el cas dels sectors de la mobilitat, l, químic, farmacèutic, de la construcció o de l’energia, entre d’altres.

 

 

Un nou teixit econòmic: la bioindústria

Aquest model econòmic representa alhora, una gran oportunitat per desenvolupar un nou teixit industrial a la demarcació conegut com a bioindústria. Aquest model, intensiu en coneixement i tecnologia, no gestiona residus, sinó recursos, uns recursos que provenen del sector més estratègic del territori.

 

La producció local de biofertilitzants, biocarburants, biomaterials, bioplàstics i bioenergies per ser reintroduïts en el sector primari i en altres té un potencial valor econòmic, social i ambiental que cal que sigui capturat pels mateixos territoris rurals. Només així es crearan llocs de treball qualificats, que permeten retenir i capturar talent mitjançant un model industrial basat en biorefineries per a la producció de productes d’alt valor afegit.