El servei WhatsAlc es consolida com a canal de comunicació entre els regidors de l’equip de govern i la ciutadania
02/09/2020
“Amb aquest servei ens hem apropat encara més a la ciutadania i ho fem fet d’una manera àgil, econòmica i accessible per gairebé tothom. La resposta ha estat prou satisfactòria durant aquests mesos i tots els regidors hem rebut consultes que hem contestat tan aviat com hem pogut amb la màxima claredat i exactitud possibles”, explica l’alcalde, Manel Ezquerra.
El servei WhatsAlc estava llest per implementar-se el mes de març, però la pandèmia ho va endarrerir tot i l’activació es va ajornar fins el mes de juny per tal de no generar confusions i solapar el llançament de nou servei amb la implementació d’altres basats en plataformes similars però vinculats exclusivament a la pandèmia que van activar-se durant els mesos del primer confinament. “La gent, poc a poc, s’està acostumant i, encara que utilitzen també altres canals, les consultes més concretes i específiques es formulen directament als regidors mitjançant WhatsAlc”, apunta Manel Ezquerra. La implementació del WhatsAlc suposa a més a més un estalvi i ha permès al consistori prescindir d’un altre canal de comunicació, la Línia Verda, que va complir la seva funció i que, ara, ha deixat de tenir sentit i implicava una despesa anual de 2.926 euros.
La utilització com a fonament del servei WhatsAlc d’un sistema de missatgeria instantània ha suposat, de fet i a més a més, un pas endavant que fomenta la participació ciutadana, donat que es tracta d’una eina de comunicació gairebé universal a casa nostra. Amb el canvi, qualsevol persona que disposi d’un smartphone, tingui més de 16 anys i visqui a Alcarràs, pot fer servir el WhatsAlc: “N’hi ha més d’un 92% dels usuaris de telefonia mòbil que fan ús de WhatsApp i això suposa un percentatge elevadíssim del total de la població, perquè avui tothom té un terminal propi excepte els infants. Les administracions públiques ens hem d’adaptar a aquesta realitat si volem estar al costat del ciutadà i donar resposta a les exigències que fixen l’esdevenir i el dret de participació dels ciutadans a la vida pública”, explica Jordi Janés, primer tinent d’alcalde de l’Ajuntament d’Alcarràs.
Per implementar-lo, el consistori va cursar aquesta primavera un expedient de creació del nou servei al qual es detallaven les condicions del seu funcionament. Així, el servei s’ha habilitat amb la voluntat que les persones puguin remetre als membres de l'equip de govern missatges que incloguin “suggeriments, propostes, preguntes, queixes o inquietuds” sempre “amb el to i el respecte natural en qualsevol comunicació entre persones”. Per aconseguir la funcionalitat del servei es van dictaminar un seguit de normes bàsiques entre les quals cal destacar que, per utilitzar-lo, cal ser major de 16 anys i resident al municipi i que no hi poden tenir cabuda temes que no tinguin a veure amb la gestió. També, abans de fer qualsevol consulta o suggeriment, és necessari identificar-se i els missatges cal enviar-los preferentment entre les 8.00 i les 22.00 hores. A més a més, el servei no es pot utilitzar per a incoar actes administratius a instància de part, donat que aquestes es continuen realitzant pels mitjans legalment establerts.
El funcionament del servei és senzill i entenedor per qualsevol usuari de serveis de missatgeria instantània i les condicions de funcionament es detallen a https://www.alcarras.cat/ajuntament/whatsalc. Les converses es desenvolupen sempre dins del marc de la legislació reguladora de la protecció de les dades actualment en vigor. “Està funcionant prou bé i les persones que han emprat el servei respecten les normes que vam fer públiques”, explica l’alcalde, Manel Ezquerra.