Els municipis fructícoles, els sindicats i les organitzacions empresarials del sector exigeixen solucions per garantir la disponibilitat de personal cara a la campanya agrària que està a punt d’iniciar-se en plena pandèmia del coronavirus
26/03/2020
Al document; els municipis i les organitzacions empresarials i sindicals del sector exigeixen; primer que, des del Govern d’Espanya; es tingui “en consideració” la possibilitat d’una “legalització provisional” de les persones empadronades sense permís de treball en vigor que volen treballar al sector de la fruita i resideixen als municipis productors. L’objectiu, destaquen des de les entitats i municipis que han rubricat el document, es “generar un contingent de treballadores i treballadors” a partir d’un col·lectiu “ja present al territori” per tal de fer front a una “situació excepcional” a la qual les fronteres romanen tancades.
Com a segona exigència per les administracions competents, i també amb l’objectiu d’ampliar la disponibilitat de potencials treballadors, al document es planteja la necessitat de prestigiar les feines del camp entre els col·lectius que; com les dones, els estudiants i joves en situació d’atur i les persones que actualment estan buscant una primera ocupació; han anat perdent pes dins del global de treballadors temporals empleats pel sector agrari. Igualment, es proposa als diferents serveis d’ocupació actius al territori que “facin una crida” a totes les persones que actualment es troben a l’atur i que, especialment, es promogui la visualització de les ocupacions al sector agrari com a alternativa laboral per tots aquells qui s’han vist afectats aquests dies pels diferents EROS i ERTOS activats al territori com a conseqüència de la pandèmia en curs i pels joves estudiants.
Equips de protecció individual
Per últim, les entitats i els municipis que han fet seu el document, demanen també a les diferents administracions que activin allò necessari per garantir la disponibilitat d’equips de protecció individual (EPI’s) per aconseguir que les feines del sector agrari puguin desenvolupar-se amb seguretat pels treballadors i sense perill d’infeccions. Tot i que encara en disposen, les diferents empreses precisen de més mascaretes, guants de nitril i gel hidroalcohòlic per poder fer front a les necessitats de tota la campanya. Els estocs, s’indica al document que s’ha enviat a les diferents administracions, “s’estan exhaurint”. El sector agrari; conclou en nom de tots els signants Manel Ezquerra, alcalde d’Alcarràs; “és, sempre, el que garanteix un abastiment continuat d’aliments de qualitat i, aquest fet, fa que ens situacions com l’actual el seu caràcter estratègic sigui encara més evident. Fan falta solucions per fer front a les problemàtiques que se’ns plantegen dins de l’actual situació de pandèmia. Ara, més que mai, la lluita pel futur del sector agrari ha de ser la lluita de tothom”.
El document ha estat signat pels ajuntaments d’Aitona, Albatàrrec, Albesa, Alcarràs, Alcoletge, Alfarràs, Alfés, Alguaire, Almacelles, Almenar, Alpicat, Artesa de Lleida, Barbens, Bell-Lloc d’Urgell, Benavent de segrià, Castelldans, Corbins, els Alamús, Gimenells i el Pla de la Font, Ivars de Noguera, la Granja d’Escarp, la Portella, les Borges Blanques, Maials, Massalcoreig, Menàrguens, Montoliu de Lleida, Rosselló, Sarroca de Lleida, Seròs, Soses, Sudanell, Sunyer, Térmens, Torrefarrera, Torrelameu, Torres de Segre, Torre-serona, Vilanova de Bellpuig, Vilanova de la Barca i Vilanova de Segrià. Afrucat, la FCAC, els sindicats agraris Asaja i JARC i la Plataforma en Defensa de la Fruita han signat també el document.