Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

L’Ajuntament d’Alcarràs desaconsella noves moratòries en el desplegament del decret de renovables

L’alcalde d’Alcarràs, Jordi Janés, ha desaconsellat aquest dimecres noves moratòries que puguin retardar el desplegament del Decret de renovables 16/2019 que ha permès la presentació a Catalunya de diversos projectes d’aprofitament de l’energia eòlica i solar com, per exemple, el que ha de permetre desenvolupar a Alcarràs fins a vuit parcs solars que totalitzarien prop de 400 hectàrees ocupades amb plaques i permetrien produir més de 350 MWp.

31/03/2021

L’Ajuntament d’Alcarràs desaconsella noves moratòries en el desplegament del decret de renovables
Terrenys de Montagut

Aquests projectes, considera Janés, són “imprescindibles si volem garantir la independència energètica amb sistemes verds” i no haurien de veure’s “condicionats” pels “prejudicis” amb els quals “determinades forces polítiques teòricament ecologistes” aborden un debat com l’energètic que, a més a més, és “inajornable” perquè l’any 2050 la UE ha fixat com a objectiu que el 100% de l’energia que es consumeix tingui origen renovable.

L’alcalde d’Alcarràs, qui aquest dimecres ha visitat els emplaçaments als quals estan previstos els parcs solars projectats al terme, ha recordat que, a Catalunya, venim d’un període “de gairebé una dècada” dins del qual, i a conseqüència d’una legislació “molt restrictiva”, no ha estat possible desenvolupar projectes energètics sostenibles d’envergadura:

“Anàvem a la cua tot i el nostre enorme potencial de desenvolupament i, per solucionar aquesta situació, es va aprovar el Decret 16/2019, el qual simplifica la tramitació. Una moratòria ens tornaria a posar a la cua i mai assoliríem els l’objectiu fixat pel 2050”, explica Janés. Per tal de garantir “el necessari respecte al territori”, recorda el primer tinent d’alcalde, Manel Ezquerra, existeix la Ponència de les Energies Renovables del Departament de Territori i Sostenibilitat: “La legislació garanteix un impacte mínim sobre el territori i  ha arribat el moment de superar perjudicis i remar plegats. La transició energètica és un canvi de model i una oportunitat. Jo no puc entendre com pot ser que hi hagi partits que representa són ecologistes i plantegen moratòries que, de fet, són només un parany pel desenvolupament de les energies netes”.

 

Suficiència energètica sostenible

Dins d’un context de canvi energètic i transició cap a sistemes de producció ecològics, cal entendre, apunta Janés, que si volem “gaudir d’un futur pròsper, lliure i socialment just i tancar alhora les centrals nuclears i les centrals tèrmiques”, s’ha d’avançar cap a la “suficiència energètica sostenible”. Aquest repte, recorda l’alcalde, se superarà únicament “si disposem dels nostres propis sistemes verds de generació d’energia i garantim alhora que aquestes instal·lacions mai entrin en conflicte amb els usos agraris del territori. Volem energia verda, però no volem massificacions”. Janés assenyala igualment que, com ha dit aquests dies el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, “si volem lluitar per la independència política, cal afavorir la independència energètica i molt més encara dins d’un context de canvis geopolítics on la facilitat d’accés a l’energia definirà el posicionament i el marge d’acció de cada economia”. Amb aquestes plantes, apunta l’alcalde, “Alcarràs, a més a més de fer un servei al país i al medi ambient, aconseguirà disposar de fons addicionals que invertirem, per exemple, en la renovació completa de la xarxa local de camins i en altres serveis i infraestructures per benefici de tothom”.

 

Projectes respectuosos amb el medi ambient

Pel que fa als projectes en curs a Alcarràs, Ezquerra ha recordat que compten amb el vistiplau de la Ponència de les Energies Renovables, l’organisme públic que s’encarrega d’analitzar els projectes de parcs eòlics i plantes solars fotovoltaiques pel que fa al seu emplaçament i impacte ambiental: “Són projectes molt ben planificats que s’ubiquen a terres que no són òptimes per l’aprofitament agrari i que portaran riquesa al nostre territori”. De fet, recorda Janés, “com va explicar el conseller d’Empresa i Coneixement, Ramon Tremosa, en donar-li a conèixer el projecte, podrien convertir Alcarràs en la Califòrnia d’Europa pel que fa a generació d’energia. Ara fa 100 anys vam aprofitar les possibilitats que ens obria l’arribada de l’aigua a les nostres terres gràcies al Canal d’Aragó i Catalunya i ara hem de saber aprofitar ara les possibilitats que ens obren l’energia solar i l’hidrogen verd”.

Les noves moratòries, conclou l’alcalde alcarrassí, “ens farien perdre la possibilitat de ser més eficients, més sostenibles, més autosuficients i, en definitiva, més verds i més lliures, perquè si l’energia no es produeix a casa nostra haurà d’arribar de fora i això ens mantindrà dins d’aquesta indesitjable situació de dependència a la qual ens aboquen els combustibles fòssils. El país, si volem ser independents, necessita les renovables i això ho haurien d’entendre totes les forces polítiques. Tot es pot debatre i, evidentment, perfeccionar, però, com ha dit el conseller Calvet, pensem que no fan falta modificacions substancials al Decret”, apunta.