L’equip de neteja de vorals i cunetes del terme d’Alcarràs retira, pel seu reciclatge, 5 tones de plàstics, llaunes i paperam en 12 mesos
23/06/2021
L’equip es va articular en comprovar-se que, en aquests espais –la neteja dels quals, en molts casos, depèn d’administracions de rang superior- s’acumulaven residus de tota mena: “són espais ubicats fora del nucli urbà, però pels quals passem de manera diària en entrar i sortir dels pobles i ciutats. Es tracta, a més a més, d’indrets que formen part de vials interurbans i, en conseqüència són responsabilitat d’altres administracions de rang superior que no se n’encarregaven de la neteja de la manera com nosaltres voldríem i, per reduir-ne l’impacte negatiu que el seu aspecte generava a les persones que entren i surten d’Alcarràs, vam decidir actuar i retirar els residus que hi havien abocat persones incíviques”, explica l’alcalde, Jordi Janés.
Feina quotidiana
A hores d’ara, els membres de l’equip encarregat d’aquests espais són dos i actuen cada vegada que es detecta en vorals i cunetes la presència de materials com ara plàstics, paperassa o llaunes, els quals poden arribar a implicar fins i tot un perill d’incendi quan les temperatures són elevades: “la majoria del que trobem són llaunes, paper, plàstics i, de vegades i fins i tot, vidre, residus vegetals i fragments de pneumàtics. Tot això ho retirem i ho portem a reciclar. Aquests espais també són Alcarràs i és feina de tothom garantir un estat digne en les entrades i sortides del nostre poble”. Manel Ezquerra, primer tinent alcalde d’Alcarràs, remarca també la importància de la col·laboració ciutadana: “els equips de neteja actuen, però hi ha una part d’aquesta feina que té a veure amb el civisme i la consciència de tothom”, apunta.
La sostenibilitat, tret diferencial del municipi
L’esforç per mantenir nets els vorals i les cunetes del municipi forma part d’una estratègia de poble dins la qual la sostenibilitat esdevé un tret diferencial. A més a més de l’aposta per la neteja urbana i periurbana, a Alcarràs s’han plantat en polígons, parcs i places prop de 300 arbres durant el que portem de mandat, s’ha aconseguit gràcies al sistema de recollida Porta a Porta que el volum de residus per habitant i any sigui inferior en un 40% a la mitjana nacional, s’han eliminat els plàstics d’un sol ús al consistori i s’impulsen un seguit de projectes de producció d’energia renovable -hi ha previstos vuit parcs solars i un projecte de producció d’hidrogen verd- els quals han de convertir el municipi en referent de la revolució verda: “parlem d’una tasca transversal que ens ha d’implicar a tothom. La revolució verda no es fa només amb grans projectes perquè cal que, a cada dia i a casa nostra i a la feina, treballem en favor del medi ambient. El futur serà verd o no serà perquè el món és un préstec que vam rebre dels pares i hem de pensar en què retornarem a les nostres filles i fills. Jo ho tinc clar”.