Entre els dies 27 de juliol i 6 d’agost s’ha dut a terme una excavació arqueològica a l’antiga església de Santa Maria d’Alcarràs (Segrià). Les seves restes, localitzades durant una primera intervenció l’any 2007, van ser preservades al subsòl de la Plaça Major, i actualment estan integrades dins el Centre d’Interpretació el Fossar. Les tasques d’enguany, promogudes per l’Ajuntament d’Alcarràs i coordinades per l’empresa iPAT Serveis Culturals, s’han centrat en excavar un vas funerari i en cercar el traçat de l’antiga església romànica.
|
Grup de joves fent les tasques de neteja al mur del castell. |
Respecte al vas funerari, que es troba en una de les capelles de l’església gòtica, s’hi ha localitzat els dos enterraments originaris dipositats al fons. Malgrat que el seu estat de conservació no era bo degut als successius enterraments que es van fer al lloc, l’estudi de les restes intentarà definir el sexe i datació de les dues persones enterrades. Amb el complement de la documentació escrita s’intentarà precisar el moment de construcció de la capella i la família que la va finançar i s’hi va fer enterrar.
|
Els dos esquelets localitzats al fons del vas funerari. |
No obstant, ha estat l’altre objectiu fixat el que ha proporcionat uns resultats més rellevants. Si bé ja es coneixia la planta de l’església gòtica, no hi havia indicis de l’antiga església romànica. Malgrat que la pedra de l’església romànica es devia espoliar i reaprofitar durant l’ampliació gòtica, s’ha conservat perfectament el traçat de la rasa de fonamentació de l’absis semicircular de l’església.
|
Rasa de fonamentaci de labsis romnic amb laltar gtic construit a sobre. |
Aquest edifici es devia construir durant la segona meitat del segle XII, després de la conquesta feudal. Un fet molt rellevant és que el terreny on es va excavar la rasa de fonamentació de l’absis romànic conté ossos. Per tant, prèviament ja hi havia un cementiri al lloc, que pot correspondre als primers cristians assentats a Alcarràs durant la conquesta o bé al cementiri islàmic anterior. Properes campanyes es poden centrar en datar aquest primer cementiri, així com en conèixer la llargada total de l’església romànica. Globalment, el coneixement de les successives esglésies i del cementiri són la millor finestra oberta als orígens d’Alcarràs.
Les tasques arqueològiques, que també han inclòs la neteja i estudi del murs del castell d’Alcarràs, s’han fet en el marc del primer camp de treball internacional de menors fet a Catalunya, organitzat des de l’Ajuntament d’Alcarràs i la Fundació Josep Carol.
|