Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Més d’un centenar d’emprenedors, experts, empresaris i representants del territori es conjuren a Alcarràs per impulsar la revolució verda i sostenible amb el BIOHUB CAT

Alcarràs es confirma com a punta de llança del procés d’especialització i transformació econòmica activat al territori amb el projecte ‘BIOHUB CAT, el Hub de la Bioeconomia de Catalunya’, que té com a objectiu impulsar la revolució verda i sostenible mitjançant la valorització dels recursos de la terra. El projecte BIOHUB CAT s’impulsa amb el suport de la Generalitat de Catalunya i el Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) i ha estat protagonista, aquest 11 de març i a Alcarràs, d’una jornada de divulgació en la qual experts en la matèria, representants del territori i emprenedors i empreses han confirmat la seva aposta ferma per la revolució verda per a impulsar un futur més just, pròsper i sostenible. L’eina per aconseguir-ho seran els biocombustibles i els biomaterials que estan cridats a substituir els combustibles fòssils i les matèries primeres no renovables i es desenvoluparan a partir de recursos orgànics (fems, purins i restes vegetals) propis del territori.

11/03/2022

Jordi Janés, alcalde d’Alcarràs, ha obert la jornada amb un discurs centrat en el seu compromís en favor del canvi cap a una economia verda i sostenible en el qual ha recordat que és responsabilitat de tothom entomar “el desafiament” que ara es presenta: “venim d’un món en el qual els processos de producció són circulars i requereixen combustibles i materials d’origen fòssil i ens hem de plantejar una manera de fer diferent en la qual l’energia i els materials que s’utilitzen tinguin origen al territori. La potència dels nostres sectors agrícola i ramader ens posa a disposició materials com ara els fems, que poden servir per produir biocombustibles, bioplàstics i biogàs i això és una riquesa que cal aprofitar”. L’alcalde ha agraït també la participació dels empresaris, emprenedors, càrrecs electes i experts que han fet possible una jornada que “ens mostra el camí més directe cap a aquest futur sostenible en el qual podrem continuar vivint de la nostra terra i als nostres pobles de manera encara més sostenible”, ha indicat.

Des del 2018

Després de la presentació a càrrec de l’alcalde, s’ha projectat un vídeo amb el qual s’ha resumit, davant del centenar de persones assistents a la jornada, la història del projecte, que va arrencar l’any 2018 amb els primers laboratoris d’idees que es van activar al territori i que continua en marxa avui. Jordi Janés, Manel Ezquerra i Miquel Serra, els tres alcaldes que Alcarràs ha tingut durant aquest període, han estat presents i han valorat de manera “molt positiva” que el projecte hagi seguit en marxa en paral·lel als canvis polítics viscuts. Seguidament, s’ha presentat també el projecte PECT Green&Circular, que ha de permetre convertir les Escoles Velles d’Alcarràs en el BioHub-Lab, un espai multidisciplinari que servirà per a impulsar nous models de negoci, formació, innovació i promoció de la R+D+i en l’àmbit dels bioproductes. Seguidament, el diputat i vicepresident del Patronat de Promoció Econòmica de la Diputació de Lleida, Carles Gibert, ha presentat les línies mestres del projecte BIOHUB CAT i, a continuació, el cap del Gabinet Tècnic del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya, Jaume Sió, ha donat a conèixer a les persones assistents l’Estratègia de Bioeconomia de Catalunya pel període 2021-2030.

 

Projectes en marxa

En el segon bloc de la jornada, empreses del territori com Venvirotech Biotecnology, Supermercats Plus Fresc, Muns Agroindustrial, Friselva o Griñó Ecològic han presentat davant de les persones assistents les experiències que, actualment, impulsen al voltant de la valorització dels recursos orgànics i la revolució verda. Venvirotech Biotechnology, per exemple, elabora bioplàstics i Supermercats Plus Fresc, per la seva part, ha fet del seu compromís amb l’entorn social i mediambiental un identificatiu de la seva manera de fer. Friselva i Griñó Ecològic han donat a conèixer els processos de diversificació que, respectivament, han activat a partir de la valorització d’excedents orgànics i generació d’energia verda. A continuació, i com a tercer bloc de la jornada, s’ha fet un repàs exhaustiu de l’estat actual de desenvolupament del projecte BIOHUB CAT mitjançant les aportacions de tècnics experts de l’Eurecat, el Centre Tecnològic de Catalunya. Seguidament, els representants de Biolab Baix Segre han presentat davant del públic assistent les conclusions del projecte BIOVALOR 1 i han donat a conèixer el BIOVALOR 2, una iniciativa actualment en curs que implica diferents municipis del Baix Segrià per redactar un Pla d’Acció amb el qual aconseguir un canvi sostenible de model econòmic a partir de les potencialitats detectades mitjançant l’anàlisi exhaustiva dels recursos propis que es va fer durant l’execució del projecte BIOVALOR 1. La jornada d’aquest divendres es tanca amb una taula participativa de conclusions.